Nalewka z tarniny
Przemrożone owoce tarniny, wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem 90%.
Po szczelnym zamknięciu przechowujemy 4 miesiące. Na ½ litra spirytusu
dodajemy 50 g cukru i kilka goździków. Trzymamy do momentu rozpuszczenia
się cukru, filtrujemy i przelewamy do butelek .Pozostawiamy do dalszej
maceracji. Nalewka jest pomocna w schorzeniach żołądka, pęcherza
moczowego i moczowodów .Stosujemy ja jako środek przeciwkrwotoczny. W
razie potrzeby pijemy jedna łyżkę stołową.
Tarninówka
Dwie garście przemrożonych śliwek tarniny zasypujemy 4 łyżkami cukru,
pozostawiamy do momentu puszczenia soku, zalewamy ½ litra czystej wódki.
Nalewka im dłużej stoi, tym jest lepsza. Szczelnie zamykamy i
pozostawiamy do maceracji. Zawiera kwasy organiczne, potas, olejki
eteryczne.
Nalewka z liści babki lancetowatej i końskiego szczawiu
Garść pokrojonej babki lancetowatej, garść szczawiu końskiego wkładamy
do słoja i zalewamy spirytusem 75%. Szczelnie zamykamy macerujemy
21 dni, przecedzamy i używamy do wcierania przy czyrakach, ostrogach,
guzach piersi.
Nalewka dyniowa
Na ½ litra soku z dyni dodajemy ½ litra spirytusu. Przechowujemy w
lodówce, pijemy 3 razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Wzmacnia
organizm, poprawia wygląd skóry.
Nalewka z lulka czarnego do stosowania zewnętrznego
Dwie równe części suszu lulka i szczwoła plamistego zalewamy 5 częściami
spirytusu. Pozostawiamy do maceracji 4 tygodnie. Zewnętrznie stosuje
się do smarowania przy bólach reumatycznych, podagrze, czyrakach. Można
dodać oleju lnianego i smarować przy zapaleniu skóry.
Nalewka z koniczyny łąkowej
Garść kwiatów koniczyny łąkowej zalewamy ½ litra czystej wódki,
pozostawiamy na 14 dni do maceracji. Przyjmujemy po jednej łyżeczce do
herbaty 3 razy dziennie robiąc przerwę 10 dni po każdym miesiącu
spożywania. Stosowana przy chorobie wieńcowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz