sobota, 24 października 2015

Żyworódka pierzasta - jak ją stosować?

Żyworódka jest niczym domowa apteczka, o znacznie szerszym zastosowaniu niż aloes. Ze względu na jej walory lecznicze powinna znajdować się w każdym domu. Można używać (wewnętrznie i zewnętrznie) w formie okładów z liści, soku, soku konserwowanego spirytusem. Kalanchoe Daigremontiana zawiera duże ilości witaminy C, mikro- i makro elementy tj.: mangan miedź, selen, glin, krzem, potas, wapń, żelazo. Roślina lecznicza działająca bakterio-, grzybobójczo. Wykazuje właściwości regenerujące, przeciwzapalne i immunostymulujące.

Zastosowanie Żyworódki Pierzastej

- angina, katar

- zapalenie spojówek

- trudno gojące się rany

- kurzajki, grzybice

- stany zapalne, stłuczenia

- odleżyny, wrzody

- swędzenie skóry

- stabilizuje poziom cukru

- na zmęczone stopy

- przykry zapach stóp

- zgaga, przykry zapach z ust (mimo zadbanych zębów)

- bóle głowy, bóle reumatyczne

- egzemy, obrzęki

- trądzik, liszaje

- oparzenia, ukąszenia

- paradontoza, nadwrażliwe dziąsła



Uprawa
Żyworódka Pierzasta najlepiej rośnie w żyznej, ogrodniczej ziemi z dodatkiem piaszczystej ziemi kaktusowej. Mając na uwadze spożywanie liści, roślinę należy zasilać wyłącznie naturalnymi nawozami np. produktem hodowli dżdżownic, obornikiem. Jest to roślina, która lubi ciepło i pełne słońce. Podlewanie w zależności od nasłonecznienia - nie doprowadzać do przesuszenia (choć roślina wytrzymuje nawet ponad tygodniowy brak podlewania). Zimą roślina powinna odpocząć, spowolnić wzrost i zebrać siły przed wiosną. Nie należy nawozić jej już od jesieni, powinna stać w chłodniejszym miejscu (ale nie mniej niż 15 stopni C i nie w przeciągu otwartego zimą okna). Od wiosny ponownie zaczynamy nawożenie. Doniczka powinna być głęboka i szeroka - ze względu na spadające rozmnóżki. Nie lubi nadmiaru wody, gdyż powoduje to gnicie korzeni, podlewać należy ją więc umiarkowanie. W zimie powinna przebywać w dobrze oświetlonych miejscach (np. na parapetach okiennych). W lecie można ją wynieść na balkon. Gdy nadmiernie wyrośnie, staje się brzydka, w związku z czym należy ją wcześniej przez rozmnóżki rozmnożyć, a stare egzemplarze wyrzucić. Rośnie dobrze w każdej żyznej ziemi, nie powinna ona tylko być ciężka, gliniasta. Po przekwitnięciu należy ściąć kwiatostan, by nie wytwarzały się nasiona (wyglądają nieładnie, a ich wytwarzanie osłabia roślinę). Rozmnaża się ją poprzez rozmnóżki, które doskonale ukorzeniają się.
 
Jak ją stosować?
Ogólne zasady stosowania zewnętrznego

Należy odłamać kawałek liścia potrzebnej wielkości, umyć go i osuszyć. Następnie ściągnąć z jego spodniej strony cieniutką błonkę (przypomina błonkę oddzielającą warstwy cebuli). Przyłożyć liść do zmienionego chorobowo miejsca stroną bez błonki. Liść po chwili samoczynnie lekko się przykleja. Można go dodatkowo przytrzymać robiąc lekki, przepuszczający powietrze opatrunek albo przyklejając plastrem. Okład należy zostawić na kilka godzin (np. na noc). Jeśli istnieje jeszcze potrzeba dalszej kuracji, następny okład nałożyć po ok. 2 godzinach, żeby skóra przez chwilę swobodnie pooddychała. Im poważniejszy jest leczony problem, tym szybciej "wyciągane" są substancje lecznicze z liścia. Przy poważnych ranach, zakażeniach, oparzeniach itp. już po paru godzinach z liścia zostaje tylko cienka, sucha skorupka. W lżejszych przypadkach liść może pozostać pełen soku nawet przez 2 doby. Nie należy jednak pozostawiać go na tak długi czas, ale zdjąć po ok. 15 godzinach, zrobić ok. 2 godziny przerwy i przyłożyć świeży. Hemoroidy - odłamać kawałek liścia, ściągnąć błonkę (z dwóch stron), zwinąć liść i umieścić w chorym miejscu tak jak czopki, najlepiej na noc. Można też robić okłady z zewnątrz. Wyleczenie następuje po 2-3 tygodniach. Występujące czasem lekkie swędzenie w trakcie kuracji jest oznaką gojenia się i postępującego procesu zdrowienia. Zamiast okładów z liścia można stosować wyciśnięty z niego sok. Trzeba zadbać o sterylne warunki podczas wyciskania i nie używać metalu (w kontakcie z metalem następuje utrata cennych witamin). Sok można wyciskać np. denkiem szklanki czy słoiczka na talerzu.

Ogólne zasady stosowania wewnętrznego

Liście Żyworódki Pierzastej najlepiej jeść bezpośrednio po zerwaniu. Mają lekko kwaśny smak przypominający szczaw. Profilaktycznie wystarczy zjadać jednego liścia np. rano na czczo lub między posiłkami. Ponieważ Żyworódka ma miejscowe działanie przeciwbólowe i ściągające, występuje zjawisko chwilowego odrętwienia jamy ustnej. Stan ten mija bez najmniejszej szkody po ok. 20-30 minutach. Dodatkowe korzyści to dezynfekcja jamy ustnej i gardła, przeciwdziałanie i leczenie próchnicy i paradantozy oraz możliwość znieczulenia np. bolącego zęba czy wewnętrznych oparzeń. Można mieszać wyciśnięty sok z miodem i wodą albo z samą wodą (polecane osobą chcącym uniknąć kwaśnego smaku i uczucia odrętwienia w ustach). Osoby wymagające szybkiego wzmocnienia i leczenia powinny zjadać dziennie 2-3 liście lub wypijać równowartość soku. Wyciśnięty w sterylnych warunkach sok używamy jako krople do uszu, oczu, oraz dopochwowo w leczeniu stanów zapalnych, nadżerek.
Żyworódka, lecznicza roślina, którą możesz uprawiać w domu, należy do rodziny sukulentów, czyli roślin, które przystosowały się do życia w warunkach ograniczonej dostępności do wody. Rośliny te w swoich grubych i mięsistych liściach w kształcie serca gromadzą wodę na czas suszy. To właśnie w liściach żyworódki znajduje się bogactwo witaminy C, mikro i makro elementów: manganu, miedzi, selenu, glinu, krzemu, potasu, wapnia i żelaza.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zyworodka-uprawa-i-przepisy-na-domowe-leki_41596.html
Żyworódka, lecznicza roślina, którą możesz uprawiać w domu, należy do rodziny sukulentów, czyli roślin, które przystosowały się do życia w warunkach ograniczonej dostępności do wody. Rośliny te w swoich grubych i mięsistych liściach w kształcie serca gromadzą wodę na czas suszy. To właśnie w liściach żyworódki znajduje się bogactwo witaminy C, mikro i makro elementów: manganu, miedzi, selenu, glinu, krzemu, potasu, wapnia i żelaza.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zyworodka-uprawa-i-przepisy-na-domowe-leki_41596.html
Żyworódka ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze: działa wiruso, grzybo i bakteriobójczo. Ma także właściwości regenerujące i przeciwzapalne. Poza tym wspiera pracę układu odpornościowego, dlatego jest pomocna w leczeniu wielu chorób, np. zapalenia płuc, zapalenia spojówek, grzybic, odleżyn, wrzodów, trudno gojących się ran, a także trądziku i łupieżu oraz wielu innych dolegliwości.
Żyworódka, lecznicza roślina, którą możesz uprawiać w domu, należy do rodziny sukulentów, czyli roślin, które przystosowały się do życia w warunkach ograniczonej dostępności do wody. Rośliny te w swoich grubych i mięsistych liściach w kształcie serca gromadzą wodę na czas suszy. To właśnie w liściach żyworódki znajduje się bogactwo witaminy C, mikro i makro elementów: manganu, miedzi, selenu, glinu, krzemu, potasu, wapnia i żelaza.

Żyworódka: jak ją uprawiać?

Aby móc korzystać z leczniczych właściwości żyworódki, należy ją odpowiednio pielęgnować. Żyworódka potrzebuje jasnego i słonecznego pomieszczenia, w którym temperatura wynosi od 15 do 23 stopni Celsjusza. Dzięki temu, że ma grube liście, które magazynują dużo wody, należy ją podlewać tylko 2 razy w tygodniu. żyworódka. Liście żyworódki są domowym lekiem na niemalże wszystkie dolegliwości. Możemy z nich wykonać soki konserwowane spirytusem lub herbatki, dzięki którym wyleczymy choroby układu oddechowego, np. zapalenie płuc, złagodzimy bóle reumatyczne i wyrównamy poziom cukru we krwi. Dzięki nalewkom wspomożemy pracę układu odpornościowego i oczyścimy organizm z toksyn.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zyworodka-uprawa-i-przepisy-na-domowe-leki_41596.html
Żyworódka ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze: działa wiruso, grzybo i bakteriobójczo. Ma także właściwości regenerujące i przeciwzapalne. Poza tym wspiera pracę układu odpornościowego, dlatego jest pomocna w leczeniu wielu chorób, np. zapalenia płuc, zapalenia spojówek, grzybic, odleżyn, wrzodów, trudno gojących się ran, a także trądziku i łupieżu oraz wielu innych dolegliwości.
Żyworódka, lecznicza roślina, którą możesz uprawiać w domu, należy do rodziny sukulentów, czyli roślin, które przystosowały się do życia w warunkach ograniczonej dostępności do wody. Rośliny te w swoich grubych i mięsistych liściach w kształcie serca gromadzą wodę na czas suszy. To właśnie w liściach żyworódki znajduje się bogactwo witaminy C, mikro i makro elementów: manganu, miedzi, selenu, glinu, krzemu, potasu, wapnia i żelaza.

Żyworódka: jak ją uprawiać?

Aby móc korzystać z leczniczych właściwości żyworódki, należy ją odpowiednio pielęgnować. Żyworódka potrzebuje jasnego i słonecznego pomieszczenia, w którym temperatura wynosi od 15 do 23 stopni Celsjusza. Dzięki temu, że ma grube liście, które magazynują dużo wody, należy ją podlewać tylko 2 razy w tygodniu. żyworódka. Liście żyworódki są domowym lekiem na niemalże wszystkie dolegliwości. Możemy z nich wykonać soki konserwowane spirytusem lub herbatki, dzięki którym wyleczymy choroby układu oddechowego, np. zapalenie płuc, złagodzimy bóle reumatyczne i wyrównamy poziom cukru we krwi. Dzięki nalewkom wspomożemy pracę układu odpornościowego i oczyścimy organizm z toksyn.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zyworodka-uprawa-i-przepisy-na-domowe-leki_41596.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz